Marketing inkoop: een marketing of een inkoop proces? PepsiCo zet de toon

inspiratie

PepsiCo heeft besloten haar Global Procurement department op te heffen. Belangrijke factor bij dit besluit is het sterk veranderend media landschap. Inkoop heeft teveel focus op cost-cutting en supplier reductie. Deze traditionele werkwijze past niet meer in het huidige tijdsbeeld van het marketing vak. Het biedt niet langer toegevoegde waarde.

Het tempo van marketing versneld in toenemende mate en speelt zich af in het speelveld van een breed scala aan touchpoints met telkens wisselende technologieën en oplossingen. Er zijn steeds meer leveranciers die technieken en innovatieve oplossingen bieden zoals mobile, video, programmatic.

Dit vraag om diepgaande kennis van de veeleisende consument, waar deze zich begeeft en wat op welk moment gewenst is.

Het antwoord is dan ook anticiperen, snel en flexibel acteren.

  1. Heb kennis van je leveranciers, wat zij kunnen en wie op het juiste moment een efficiënte of innovatieve oplossing kan bieden. Doel hierbij is niet langer meer leveranciersreductie maar een actuele combinatie van de beste specialisten.
    Creëer een dynamisch bureaupalet.
  2. Ook is het van belang toegevoegde waarde te creëren. Dat wil zeggen, kijk naar je opbrengst per geïnvesteerde Euro. Het gaat dus niet om budgetreductie via sec cost-cutting maar om het budget slim te besteden zodat je de hoogste opbrengst behaald.
  3. Als laatste is het belangrijk om inkoop dichtbij marketing te laten acteren. Niet op een gecentraliseerde inkoop afdeling met vertragende procedures en traditionele doelstellingen maar tussen marketing in zodat je samen met hen continu bij kan dragen aan verbetering van rendement. Realiseer concurrentievoordeel.

De weg die PepsiCo heeft ingezet is een interessante. Geeft aan dat het einde van traditionele inkoop in zicht is? Het baant in elk geval de weg vrij om de tactisch/strategische inkooprol geïntegreerd en op een innovatieve wijze in te zetten.

Dit vraagt echter wel om een ander profiel dan de traditionele inkooprol. De nieuwe inkoop professional heeft verstand van marketing, het merk, de consument, is zeer communicatief, conceptueel, snapt het creatief proces en weet de waardeketen dynamisch en effectief in te richten.

Jolanda Hafkamp http://www.marketinginkoop.nl

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s